torsdag 11. mars 2010

En kirkelig gjøkunge i Nidaros?

Det foregår for tiden en diskusjon mellom kirken og en del politikere om hvor en eventuell ny ekstrabiskop (ledende biskop) skal holde til. Skal biskopen være stasjonert i Nidaros eller Oslo; knyttet til Nidarosdomen eller til Kirkens hus? Spørsmålet er ikke så uviktig som en skulle tro. Den ledende biskopen skal ha stor myndighet ifølge vedtak på kirkemøtet i fjor.

Han eller hun skal bl.a. ”representere Den norske kirke ved offisielle anledninger i inn- og utland, være en synlig talsperson for kirken i media, være en identitetsmarkør som er samlende for kirken, målbære kirkens visjon og gi retning til kirkens oppdrag ”. Med et slikt oppdrag kan den 12. biskop fort bli oppfattet som Den norske kirkes erkebiskop. Den første personen skal utnevnes blant en av de nåværende biskoper, siden vet man ikke hva man får! Derfor er det logisk at biskoper og kirkemøte vil knytte vedkommende til kirkens ”hovedkontor” i Oslo, slik at vi ikke ender opp med en fristilt og frittalende gjøkunge i det kirkelige reir. Jeg er for min del skeptisk til at en ledende biskop skal ha så vide fullmakter og store oppgaver som kirkemøte har gitt ham. Jeg forstår biskopenes og bispemøtets behov for å avlastningen og styrket administasjon, behovet for en fast pressekontakt osv. Det kunne vært ivaretatt gjennom en mer beskjeden stillingsbeskrivelse. Vi kunne for eksempel ha fått en slags kirkens Schjøtt Pedersen; en biskop uten portefølje!
Men nå vil de ha en ledende biskop, som altså skal lede kirken. Da må de regne med at mange peker på Trondheim som stedet, siden Nidaros og Nidarosdomen jo er det historiske sentrum for kirken i Norge. Det likevel en risiko med å plassere en slik ”erkebiskop” i Trondheim, løsrevet fra de kirkelige organer. Biskopen kan fort bli mer nasjonens enn kirkens biskop. Det er lett å tenke seg at en slik biskop kan bli en kirkelig Trond Giske, hvis lojalitet mot den politiske dagsorden blir større enn lojaliteten mot de kirkelige valgte organer. En politisk korrekt utspillsbiskop er i alle fall det siste jeg ønsker meg. En slik biskop bør heller ikke kirken ønske seg, og kanskje er det derfor de vil ha ham eller henne til Oslo. Det holder jeg med dem i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar